четвртак, 12. јун 2014.

Najbitnije o motornim uljima





Osnovna uloga

Motorna ulja imaju dvostruku ulogu u motoru. Njihova primarna uloga je podmazivanje delova, a sekundarna uloga je odvođenje toplote. Delovi u motoru koji se međusobno kreću između sebe stvaraju trenje i toplotu. Ulje u motoru pravi tanak film po zidovima delova koji se kreću i omogućuju manje trenje. U isto vreme stvarajući manje trenje ulje takođe odvodi deo toplote sa tih delova u karter motora gde se putem vazduha hladi. 

Vrste motornih ulja

Motorna ulja nisu ništa drugo nego baza u kojoj su pomešani različiti aditivi odnosno dodaci koji omogućuju produžen vek izmene, kvalitet, ekološke norme...
Motorna ulja možemo podeliti na sledeće vrste na osnovu baznog ulja:
  • Minirelna ulja
  • Sintetička ulja
  • Polusintetička ulja

Mineralna ulja

Bazna ulja u mineralnim motornim uljima potiču uglavnom iz nafte, čijom se preradom u rafineriji dobija bazno ulje. Mineralna motorna ulja se koriste kod starijih tipova motora ili kod motora koji su presli veliki broj kilometara. Mineralna motorna ulja su u pravilu gradacije : 20W-40 , 15W-40 , 10W-40.

Sintetička ulja

Bazna ulje je napravljeno u laboratoriskim uslovima sa dodacima različitih aditiva. Ova ulja su namenjena vozilima novije generacije i motorima koji imaju turbo grupu. Sintetička motorna ulja: 5W-40 , 0W-40 ,5W-30 , 0W-30.

Polusintetička ulja

Polusintetička motorna ulja kao bazno ulje koriste mešavinu mineralnih i sintetičkih ulja. Možemo reći da se koriste u motorima koji imaju katalizator. Polusintetička motorna ulja : 15W-40 , 10W-40.

Koje ulje izabrati?

Što se tice vrste ulja tu treba videti upustvo proizvođača automobila koje ulje izabrati, brend nije bitan ali treba uzeti nekog renomiranog proizvođača. Zamena ulja se vrši prema broju pređenih kilometara ili posle nekog vremenskog perioda ekspolatacije. U Srbiji zamena ulja se radi na 10 000 - 15 000 km ili na godinu dana.
Moje misljenje je u koliko za godinu dana pređete 2000 - 3000 km nema potreba za zamenom ulja u toku godine, zamena se može izvršiti na nekom većem intervalu.

Viskoznost je gustina ulja?

Ovu kostataciju imaju mnogi ali je netačna. Da razjasnimo sta je uopšte viskoznost.
Pod fluidima se podrazumevaju svi gasovi i tečnosti. Gustina tečnosti (fluida) jeste masa tečnosti jedinične zapremine. Viskoznost je rezultat unutrašnjeg trenja u fluidu, pa se i meri silom trenja koja se javlja pri kretanju. Šta to nama znači kod oznaka viskoznosti ulja? Viskoznost se meri tako što se neka tečnost u ovom slučaju ulje na određenoj temperaturi pušta da tece kroz cevčicu za 30s. Sad da kažemo šta uopšte znače oznake recimo 5w40. Oznaka 5w znači da je viskoznost tog ulja u zimskom uslovima 5 a u letnjim uslovima 40. Sledeca tabela će sve pojasniti.




U ovoj tabeli možemo videti u kojem temperaturnom opsegu se koriste koja ulja. Za starije motore se koriste ulja većeg viskoziteta recimo 20w40.

Ovo su neke osnove o motornim uljima. Ova tematika je jako obimna ali se nadam da sam obuhvatio najbitnije činjenice.



Autor: Janko Đurđević







Нема коментара: