субота, 9. мај 2015.

Šamponi za bezkontaktno pranje vozila


Šamponi za bezkontaktno pranje su daleko jednostavniji za upotrebu nego klasično pranje sa sunđerom i kofom. Sa bezkontaktnim pranjem se može dosta uštedeti na vremenu.
Prodaju se u raznim ambalažama od 1L, 3L, 5L i više litara. Ja sam testirao šampon koji je u ambalaži od 1L, cena se kreće od 500 do 900 rsd. U boci dobijamo koncetrovanu smešu koja se meša u određenom odnosu sa vodom. Odnos može da bude 1:30, 1:50 pa čak i 1:100 u zavisnosti od jačine koncetrata. Na samoj ambalaži se nalaze razna upozorenja u vezi sa iritacijom kože ako koncetrat dođe u dodir sa njom, U ostalom ovakva se upozorenja nalaze i na svakom hemijskom proizvodu. Miris ove tečnosti podseća na klasične deterdžente za pranje sudova.




Nakon mešanja sa vodom ovakav rastvor se pod pritiskom nanosi na vozilo kako bi formiralo penu. Najbolje je ga nanositti sa posudom koja se dobija uz kompresor za pranje jer on olobađa pritiske koji će formirati gustu penu. Nakon nanošenja pene na vozilo treba sačekati nekih 4-5 min i nakon toga pod pritiskom isprati. Moja preporuka je da se ovaj postupak radi u hladu jer Sunce može da osuši penu i da ostavi fleke koje moraju da se dodatno uklanjaju.



U slučaju da nemate kompresor za pranje, za nanošenje pene može i da posluži i boca za prskanje voća u kojoj se pritisak stvara ručno, Ovde se prave pritisci mozda oko 2-2.5 bara pa je pena dosta retka ali ove boce imaju mlaznicu koja se može podešavati kako će tečnost izlaziti. Koristio sam obe varijante i obe su efikasne.

Pena sa bocom za voće


Pena sa aparatom

Jedino što ne preporučujem je da se sa ovim šamponom peru vozila koja imaju dosta korozije, jer mislim da ce ovaj šampon da dodatno nagriza karoseriju.

Za više korisnih infomacija lajkujte facebook stranicu: https://www.facebook.com/pages/Automobilizam/951949024864013
Takodje mozete da se pretpaltite na blog upisivanjem vaseg e-mail gore desno kako bi pratili korisne informacije sa bloga.