четвртак, 19. март 2015.

Podela vozila



Automobili se dele po segmentima u odnosu na njihovu veličinu i namenu:

A: mini automobili
B: mali automobili
C: automobili srednje veličine
D: veliki automobili
E: biznis klasa automobila
F: luksuzni automobili
S: sportski automobili
M: višenamenski automobili
J: SUV i terenska vozila


Niska klasa


Niska klasa obuhvata male gradske automobile i microvanove, koji su veličinom manji od automobila ostalih klasa, a cenom najpristupačniji. Razlikuju se vrlo mali - micro, poput Honde Jazz - ali i mali koji maksimalno oponašaju veće, poput Peugeota 207



Niža srednja/kompaktna klasa


Niža srednja ili kompaktna klasa obuhvata automobile, koji su veličinom veći od malih gradskih automobila, a manji od onih srednje klase. Ta se klasa popularno naziva i golf-klasa, budući da je najpopularniji automobil u njoj Volkswagen Golf, a vrlo često "klasa 4 metra" po karakterističnoj dužini.



Srednja klasa


Srednja klasa obuhvata vozila veličinom veća od od kompakta, a manja od više srednje klase, koji su potpuno inženjerski razvijeni. Ta klasa obuhvata automobile od jeftinijih poput Toyote Avensis do skupljih, dopunjenih luksuznim spektrom, poput Audija A4, Mercedesa C-klase i BMW-a serije 3.



Viša srednja klasa


Viša srednja klasa obuhvata vozila veća od srednje klase, a manja od visoke. Ta se klasa naziva i business-klasa, budući da je popularna među uspešnim poslovnim ljudima, a u njoj su automobili poput Audija A6, Mercedesa E-klase i BMW-a serije 5. Velike su varijacije u ponudi u ovoj klasi, u zavisnosti od  proizvođača i zemlje porekla.



Visoka klasa


Visoka klasa obuhvata potpuno razvijene, suverene, luksuzne automobile, koji udovoljavaju svim zahtevima, veličinom i luksuzom nadmašuju sve ostale klase, a obuhvata luksuzna vozila od onih poput Audija A8, Mercedesove S-klase, preko većeg i kategoričnog Rolls-Roycea pa sve do superluksuznih fenomena poput Maybacha. Klasa se često nazivala klasom 5 metara misleći na dužinu, na osnovnu luksuznu klasu.


(Wikipedija)

Нема коментара: