четвртак, 16. октобар 2014.

Pripremanje vozila za zimu



Polako ali sigurno stižu nam hladni dani koji znaju da otežaju život našim ljubimcima, stoga treba ga pravilno pripremiti.  Prpreme su krajnje jednostavne i mogu ih svi odraditi bez problema.


Korak 1


Kao prvi korak su svakako gume. Zakon o bezbednosti saobraćaja je više puta menjan, što se tiče korišćenja vrsta pneumatika, sad je na snazi da se pneumatici menjaju kada to uslovi na putu nalažu. Što znači da ne treba čekati da padne sneg već čim se temperature spuste ispod + 7°C treba ih zameniti. Sve o gumam možete naći na ovom linku. Radi svoje bezbednosti a i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju treba imati zimske pneumatika na obe osovine.

Korak 2


Ukoliko niste menjali rashladnu tečnost neko duže vreme treba to sad uraditi zbog same koncentacije antifriza u sistemu. Sve o zameni i vrstama antifriza kao i njihovim periodima zamene možete da vidite ovde. Ukoliko je zamena već izvrešena relativno skoro, možete iskoristiti uredjaj koji ce vam pokazati temperaturu mržnjenja tečnosti. On može da se kupi na svim pumpama i veoma je jeftin, izgleda ovako:



Korak 3


Kao korak 3 sam izabrao akumulator. On je najčešći uzrok neuspešnog paljenja tokom zime, Kako se to ne bi dogodilo treba obratiti pažnju na sledeće stvari: 
  1. Očistiti sve kleme od korozije koja se stvorila usled lošeg kontakta kleme i elektrode
  2. Proveriti nivo elektrolita u ćelijama, ukoliko je nivo nedovoljan (ispod novoa ploča) dosuti destilovanu vodu
  3. Ukoliko se vozilo ne vozi duže vreme poželjno je izvaditi akumulator do sledećeg startovanja

Ako imate neki akumulator starijeg datuma i ne znate da li ga menjati i koliko je dobar, u tom slučaju najbolje je kupiti bometar koji meri gustinu elektrolita u akumulatoru. On izgleda ovako:




Korak 4


Podmažite sve brave i šarke sa antikorozivnim sprejom WD- 40 ili nekim sličnim kako bi obogućili da se vrata i svi pokretni delovi na vozilu rade bez problema. Gumene površine odnosno kedere premazati sa gliceriniom kako bi sprečili zaledjavanje.

Korak 5


Ukoliko se krećete van grada poželjno je imati i lance u gepeku. Pozeljno je prekontrolisati svu signalizacuju na vozilu i naravno ako ima nedostataka ispraviti to.